Verzekeringen

Levensverzekering

De term levensverzekering kan duiden op verschillende soorten verzekeringen, waarvan bijvoorbeeld de uitvaartverzekering er een is. Met een levensverzekering zorg je ervoor dat je geld verzekert, maar de manier waarop is dus afhankelijk van het type levensverzekering dat je kiest. Naast de uitvaartverzekering zijn er nog 3 andere levensverzekeringen, te weten de overlijdenrisicoverzekering, lijfrenteverzekering en kapitaalverzekering.

Klik hier voor uitvaartverzekeringen vergelijken

De 4 genoemde levensverzekeringen zitten allemaal anders in elkaar en hebben allen ook een ander doel. Het soort levensverzekering dat je kiest is dus afhankelijk van het doel dat je wilt gaan verzekeren. Is het bijvoorbeeld je doel om ervoor te zorgen dat er bij overlijden geld beschikbaar komt die de uitvaartkosten dekt of is het aan de andere kant je doel om ervoor te zorgen dat er bij overlijden geld beschikbaar komt voor het aflossen van een schuld? Het doel is dus belangrijk om te bepalen welke levensverzekering hiervoor geschikt is. Een levensverzekering afsluiten houdt dus altijd in dat je kiest voor een bepaald soort polis.

Wat de levensverzekering betreft zijn de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering toch wel de verzekeringen die bij de meeste consumenten het meest in het oog springen. Vaak wordt er gedacht dat deze verzekeringen elkaar overlappen, maar dat is een misvatting, want beide verzekeringen hebben namelijk een ander doel en hieronder zal dan ook in het kort worden uitgelegd waar nu precies het verschil zit tussen deze 2 veel afgesloten levensverzekeringen. Wil je een levensverzekering afsluiten, dan weet je in elk geval welke polis voor jou relevant en welke niet. Zo kom je niet onverhoopt met een levensverzekering te zitten waarvan de dekking niet overeenkomt met hoe je die zelf voor ogen had. Bij interesse in een levensverzekering ga je dus het beste eerst de levensverzekeringen vergelijken en ook de premie berekenen om te zien wat het beste is om te doen.

Populaire levensverzekering: Uitvaartverzekering

Bij een levensverzekering afsluiten zullen veel consumenten aan de uitvaartverzekering denken. De uitvaartverzekering is een handige levensverzekering, want door het afsluiten van deze verzekering zorg je er namelijk voor dat bij overlijden een uitkering wordt gedaan door de verzekeraar die de uitvaart mogelijk kan maken. Enerzijds kan dit een uitkering zijn in geld, waarover vervolgens nabestaanden de beschikking krijgen voor het regelen van de uitvaart. Anderzijds kan er bij het afsluiten van een uitvaartverzekering ook voor gekozen worden om geen geld, maar juist natura uit te laten keren. Het grote voordeel wat hier bij komt kijken is het feit dat er verder geen beroep hoeft te worden gedaan op de nabestaanden voor het regelen van de uitvaart, want dit zal namelijk allemaal door een uitvaartverzorger worden geregeld. Ga je de uitvaartverzekering afsluiten, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed kijkt naar wat je verzekert. Met het afsluiten van deze verzekering kun je namelijk voor verschillende diensten kiezen en je dient er dan dus ook al even over na te denken hoe je de uitvaart zelf voor je ziet. Op basis daarvan kun je dan de juiste levensverzekering voor het bekostigen van de uitvaart gaan afsluiten. Een uitkering bij deze verzekering zal altijd pas plaats vinden op het moment van overlijden en hoe dan ook zal er dus op een dag door de verzekeraar worden uitgekeerd.

Populaire levensverzekering: Overlijdensrisicoverzekering

Dat de overlijdensrisicoverzekering een veel afgesloten levensverzekering is heeft natuurlijk met name te maken met het feit dat deze verzekering bij het kopen van een woning vaak verplicht wordt gesteld door de bank waar je je hypotheek afsluit, indien je dit samen met je partner mocht gaan doen. De overlijdensrisicoverzekering heeft dan namelijk als doel dat, op het moment dat een van beiden mocht komen te overlijden, de achtergebleven partner dan niet met een schuld hoeft te blijven zitten. Het mag duidelijk zijn dat er bij de overlijdensrisicoverzekering dus enkel door een verzekeraar uit zal worden gekeerd op het moment dat er sprake is van een overlijden. Bij een overlijdensrisicoverzekering het geval van een hypotheek is het bijvoorbeeld gangbaar dat de verzekerde som van de overlijdensrisicoverzekering de helft bedraagt van de hypotheeksom. Je kunt je hier natuurlijk ook altijd over laten adviseren op het moment dat je een hypotheek gaat afsluiten, maar een hypotheek afsluiten zonder overlijdensrisicoverzekering zal vrijwel nooit mogelijk zijn. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten zonder dat er sprake is van een hypotheek. Je kunt bij de verzekeraar zelf bepalen voor welke som je jezelf wilt verzekeren en hier zal dan ook de premie op worden aangepast. Vaak geldt er voor een overlijdensrisicoverzekering een maximale looptijd van 30 jaar. Dit houdt in dat wanneer je niet binnen de looptijd komt te overlijden, een verzekeraar ook geen geldbedrag uit zal gaan keren. Een overlijdensrisicoverzekering kan, zeker als deze los van een hypotheek wordt afgesloten, ook een kortere looptijd van 30 jaar kennen. Zo zie je dan het een beduidend andere levensverzekering is dan de uitvaartverzekering.

Lijfrenteverzekering

De hierboven genoemde levensverzekeringen keren enkel uit bij overlijden, maar voor de lijfrenteverzekering geldt dat niet. Bij een lijfrenteverzekering is het namelijk zo dat je gedurende een vastgestelde periode premie betaalt en bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag inlegt. Vervolgens zal er na een met de verzekeraar afgesproken datum een periodieke uitkering volgen van het totaal dat je hebt opgebouwd tijdens de looptijd. Zo kan een lijfrenteverzekering bijvoorbeeld heel handig worden gebruikt om een pensioen aan te vullen en kun je er dus voor kiezen om totdat je 65 jaar wordt premie te betalen, om vervolgens na deze premie de periodieke uitkering van de lijfrenteverzekering te laten volgen. Je kunt bij deze levensverzekering zelf beslissen wat je in wilt leggen aan premie, maar hoe meer je nu inlegt, hoe meer je later natuurlijk uitgekeerd kunt krijgen. Wil je deze levensverzekering afsluiten, dan kun je van tevoren natuurlijk eerst een berekening gaan maken, zodat je bijvoorbeeld precies weet wat je in zult moeten leggen en voor hoe lang, om uiteindelijk tot een bepaalde periodieke uitkering te komen op het moment dat deze nodig is. Dit maakt de lijfrenteverzekering tot een interessante levensverzekering voor een ieder die nu al met de toekomst bezig is en voor een appeltje voor de dorst wil zorgen.

Kapitaalverzekering

Net als de lijfrenteverzekering is ook de kapitaalverzekering een levensverzekering die uitkeert terwijl de verzekerde nog in leven is. Qua constructie zijn de kapitaalverzekering en de lijfrenteverzekering niet zo heel erg verschillend van elkaar en het belangrijkste verschil bij deze 2 levensverzekeringen zit hem in de uitkering ervan. Waar het namelijk bij een lijfrenteverzekering nog om een periodieke uitkering gaat is dit bij de kapitaalverzekering niet van toepassing. De kapitaalverzekering is namelijk een levensverzekering die alles in een keer uit zal keren. Het opbouwen van verzekeringen lijkt dus op elkaar, maar bij de kapitaalverzekering kun je op de met de verzekeraar afgesproken datum in een keer over het verzekerde vermogen beschikken, terwijl je dit met de lijfrenteverzekering periodiek ontvangt. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur welke van deze 2 levensverzekeringen het meest ideaal is.

Combinatie van levensverzekeringen

Natuurlijk is het ook mogelijk om verschillende levensverzekeringen te combineren met elkaar. Zo is het prima denkbaar dat je een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering afsluit met daarbij bijvoorbeeld ook een lijfrenteverzekering. Zoals je ziet worden al deze levensverzekeringen voor een ander doeleinde afgesloten en het is dan ook niet zo dat deze verzekeringen elkaar overlappen. Bepaal dus waar je je graag tegen zou willen verzekeren, zodat je ook weet welke levensverzekeringen er nuttig zouden kunnen zijn.

Het is ook mogelijk dat je kiest voor de zogenaamde gemengde levensverzekering. Zoals je hebt kunnen lezen zal de ene levensverzekering uitkeren bij overlijden en de ander bij leven, maar daarnaast is het ook mogelijk om voor de gemengde levensverzekering te kiezen. Door te kiezen voor een gemengde levensverzekering zorg je er eigenlijk voor dat je de zekerheid hebt dat je premie nooit weggegooid geld is. Je kunt bijvoorbeeld met je verzekeraar afspreken dat er zal worden uitgekeerd op het moment dat je 65 jaar wordt, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je voordat je die leeftijd haalt komt te overlijden. In dat geval hoeft de ingelegde premie dus niet verloren te gaan en zal deze bij overlijden uit worden gekeerd. Bij een levensverzekering is het altijd belangrijk een goede berekening te maken van de kosten van de premie ten opzichte van de uiteindelijke uitkering om te bepalen in hoeverre een dergelijke verzekering rendabel voor je kan zijn. Als je dit hebt gedaan zul je weten wat de beste levensverzekering is om voor te kiezen.

You Might Also Like