Verzekeringen

WA verzekering

Er bestaat nogal wat verwarring over de term WA verzekering. Dat komt eigenlijk omdat deze niet goed wordt gebruikt. De verwarring is er omdat de een met een WA verzekering een autoverzekering bedoeld, terwijl de ander met de WA verzekering juist een aansprakelijkheidsverzekering bedoeld. Bij beide verzekeringen betekent WA hetzelfde, namelijk Wettelijke Aansprakelijkheid. De WA verzekering voor de auto is ook een aansprakelijkheidsverzekering, maar de ‘gewone’ aansprakelijkheidsverzekering heeft verder niets met de autoverzekering te maken. En de WA verzekering die we in dit artikel bedoelen is de ‘gewone’ aansprakelijkheidsverzekering en dus niet de autoverzekering.

Wees je er dus goed van bewust dat de WA verzekering waarmee de aansprakelijkheidsverzekering wordt bedoeld niets te maken heeft met de dekking van je auto en dat een WA verzekering en een autoverzekering elkaar op geen enkele manier overlappen, waardoor het beide zeer nuttige verzekeringen kunnen zijn. De autoverzekering is uiteraard verplicht, maar voor de WA verzekering, als in de aansprakelijkheidsverzekering, geldt dit niet. Je kunt er dan ook zelf voor kiezen om wel of niet van deze verzekering gebruik te maken, maar gezien de hoogte van de premie zal het weinig kwaad kunnen deze verzekering af te sluiten, mogelijk zelf in combinatie met een inboedelverzekering of opstalverzekering. Een combinatie zal in veel gevallen namelijk kunnen zorgen voor zowel een goedkopere WA verzekering als ook een goedkopere premie voor de andere woonverzekeringen.

Wat is een WA verzekering?

wa-verzekeringEen WA verzekering is een verzekering die aansprakelijkheid dekt. Uiteraard hebben we het hier dan over een schade die voorkomt uit iets waarvoor jij aansprakelijk bent. Dit is eigenlijk in de meest ruime zin van het woord, want een schade kan op velerlei manieren ontstaan en je kunt er ook op meerdere manieren aansprakelijk voor zijn. Ook kan het een schade betreffen van honderden euro’s, maar net zo goed voor duizenden euro’s, afhankelijk van hetgeen dat of diegene die schade heeft opgelopen. Een WA verzekering kan hoge vergoedingen uitkeren als dat nodig is, want er kunnen schades die tot ruim over een miljoen in de kosten lopen worden uitgekeerd. Uiteraard zal er wel wat onderzoek van je verzekeraar aan vooraf gaan om je aansprakelijkheid vast te stellen. Ook kunnen zij bijvoorbeeld de gemelde schade vergelijken met soortgelijke schades die in het verleden bij de verzekeraar zijn geclaimd.

Houd er rekening mee dat er ook verzekeringsmaatschappijen zijn die voor de WA verzekering gebruik maken van een eigen risico, zoals we dit ook wel kennen van andere verzekeringen. Dit houdt dus in dat op het moment dat je een schade claimt bij je verzekeringsmaatschappij, je een bepaald vastgesteld bedrag zelf zult moeten bijleggen. Als een verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld gebruik maakt van een eigen risico van €100 en je zou een schade claimen van €2000, dan keert een verzekeraar dus €1900 uit en valt de overige €100 onder het eigen risico van je verzekering. Zou je echter een schade willen gaan claimen van €50, dan betaal je deze dus zelf, omdat je bij een eigen risico van €100 de eerste €100 ook voor je rekening dient te nemen. In dat laatste geval heeft het dan ook geen enkel nut om een claim in te gaan dienen bij je verzekeringsmaatschappij, aangezien je deze toch uit eigen zak zult moeten betalen.

WA verzekering is woonverzekering

Ga je de woonverzekering vergelijken, dan is de WA verzekering daar ook een onderdeel van. Uiteraard hoef je niet een complete woonverzekering af te sluiten, maar kun je ook de WA verzekering als losse verzekering afsluiten. De andere woonverzekeringen (inboedelverzekering en opstalverzekering) kun je hier apart van afsluiten, bijvoorbeeld bij een andere verzekeraar. Kijk of dit goedkoper is door te vergelijken, want misschien dat het gunstiger is 1 verzekeraar te kiezen voor alle woonverzekeringen. Als hier inderdaad voordeel mee te behalen valt is dit verstandig om te doen. Stel dat je al een inboedelverzekering hebt en je wilt nu een WA verzekering afsluiten, dan kun je even informeren bij je verzekeraar of zij je en combi-pakket kunnen aanbieden voor beide verzekeringen met korting. Doen ze dit niet, dan kun je uiteraard gewoon op zoek gaan naar de beste aanbieding voor de WA verzekering.

Soms behoort ook de glasverzekering nog tot de woonverzekering en in totaal zul je met een woonverzekering dus maximaal 4 verzekeringen bij een verzekeringsmaatschappij af kunnen sluiten. In de meeste gevallen zal het bij een woonverzekering echter gaan om de 3 verzekeringen die in het stukje hiervoor al even op werden gesomd. Je kunt natuurlijk ook altijd even berekenen wat het zou gaan kosten om verzekeringen individueel van elkaar af te sluiten en vergelijking tot wat het zou gaan kosten als je direct voor een woonverzekering gaat waar alle verzekeringen al zijn inbegrepen. Ook als je bijvoorbeeld geen opstalverzekering nodig mocht hebben kun je in veel gevallen nog wel altijd een WA verzekering en een inboedelverzekering combineren in een pakket, zodat dit toch tot extra voordeel op de premie kan gaan leiden.

Premie van WA verzekering

Ben je benieuwd welke premie je voor je WA verzekering dient te betalen? Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen zal de premie voor de aansprakelijkheidsverzekering niet al te hoog liggen. De verschillen in de premie kunnen echter wel oplopen tot enkele euro’s per maand, terwijl de premie van de goedkoopste WA verzekering ook slechts enkele euro’s per maand hoeft te kosten. Dat betekent dus dat je bij een dure verzekeraar een meervoud aan premie betaalt dan bij een goedkopere verzekeraar en zelfs bij een WA verzekering is vergelijken dan ook opnieuw de sleutel tot een goede en met name natuurlijk een goedkope verzekering. Voor €2 per maand kun je in principe al klaar zijn en kun je dus al in het bezit van een WA verzekering komen. Andere verzekeringsmaatschappijen zijn een fractie duurder, maar kijk goed of deze duurdere partijen ook daadwerkelijk meer te bieden hebben. De dekking komt veelal overeen bij de WA verzekering, maar het zou bijvoorbeeld nog wel kunnen verschillen of een verzekering op ieder gewenst moment op valt te zeggen of dat je voor je WA verzekering een contract voor een periode van een jaar aangaat.

You Might Also Like