Zorgverzekering vergelijken

De zorgverzekering is een verplichte verzekering. In elk geval als je in Nederland woont en ouder bent dan 18 jaar. Je kiest de dekking van de zorgverzekering zelf bij een zorgverzekering vergelijken, maar het basispakket zul je in elk geval moeten afsluiten. Of je dus verder nog kiest voor aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld tandartskosten is geheel aan jou, want dat is verder niet verplicht. Gezien de verplichting die je hebt om een zorgverzekering te hebben is de zorgverzekering ook de enige zorgverzekering waarvoor je niet geweigerd kunt worden. Dit geldt dan alleen voor het basispakket, want als je aanvullend wilt gaan verzekeren mag een verzekeraar je hiervoor wel weigeren. Een zorgverzekering vergelijken begint hieronder.

Zorgverzekering vergelijken op benodigde zorg

Ga je een zorgverzekering vergelijken, ga dan eerst na welke zorg je nodig hebt. Is zorg uit het basispakket voldoende, dan is zorgverzekering vergelijken het makkelijkst, want dan kies je gewoon voor de zorgverzekeraar die het meest goedkope basispakket aanbiedt. Heb je nog meer dan het basispakket nodig, dan moet je wat gerichter gaan vergelijken en zal ook vanzelf je keuze wat afnemen. Je wilt er immers voor zorgen dat de zorgverzekering wel goed bij je past. Daarnaast zou je er ook nog voor kunnen kiezen om te letten op het wel of niet aanbieden van vrije zorgkeuze bij een zorgverzekering vergelijken.

Vrije zorgkeuze

De vrije zorgkeuze is het feit dat je zelf kunt kiezen waar er zorg aan jou wordt verleend en toch kunt rekenen op volledige dekking. Als je dus zorg nodig hebt die binnen je dekking valt kun je gewoon zelf kiezen waar deze zorg dan aan jou verleend wordt zonder dat je er rekening mee hoeft te houden of de zorg al dan niet wordt vergoed. Zoals gezegd moet dan natuurlijk wel deze zorg binnen je dekking vallen, maar dat is logisch. Er zijn zowel zorgverzekeraars die een zorgverzekering met vrije zorgkeuze aanbieden als zorgverzekeraars die een zorgverzekering zonder vrije zorgkeuze aanbieden, zoals blijkt bij een zorgverzekering vergelijken.

Biedt een zorgverzekeraar geen vrije zorgkeuze aan, dan zul je dus naar een zorgverlener moeten gaan met wie je zorgverzekeraar onderling afspraken heeft gemaakt om aanspraak te maken op een volledige vergoeding. Ga je dan naar een zorgverlener met wie je zorgverzekeraar geen banden heeft, dan loop je dus het risico zelf een deel van de kosten te moeten gaan betalen. Indien je dus zelf gewoon de vrijheid wilt hebben om te kiezen voor een zorgverlener is dit dus iets om goed op te letten.

Aanvullende zorgverzekering vergelijken

zorgverzekering-vergelijkenMocht je bijvoorbeeld veel extra kosten maken bij de tandarts of heb je andere aanvullende zorg nodig, dan zijn er de aanvullende verzekeringen om de zorg op het basispakket aan te vullen. Aanvullende zorg wordt door verzekeraars zelf samengesteld, dus mocht je geïnteresseerd zijn in aanvullende zorg, dan is de zorgverzekering vergelijken van nog groter belang. Bekijk goed wat er allemaal in aanvullende pakketten aan zorg zit en bekijk wat je allemaal nodig hebt. Zeker met een verzekering als de zorgverzekering is vergelijken dus erg van belang.